LUS - Sådan kæmmer du

Hovedlus smitter meget og er meget generende for den, der har dem. Det er oftest børn i alderen 3 - 10 år, der får lus. Hovedlus lever i hovedbunden i både rent og snavset hår. Lus kan hverken hoppe eller flyve og spredes derfor næsten udelukkende ved direkte kontakt mellem mennesker, fx hvis man sover tæt sammen, deler hue eller børste/kam.

For at bekæmpe lus med tættekam skal du kæmme håret omhyggeligt hver anden dag i mindst 2 uger. En grundig kæmning tager mindst 20 minutter og længere tid i langt hår. Det er meget vigtigt at få fjernet alle voksne lus ved den første kæmning, så har du stoppet æglægningen med det samme. Derefter gælder det om at kæmme så tit, at ingen nymfer når at blive voksne og dermed kan lægge nye æg.

 

Fremgangsmåde:

 • Håret gøres vådt og der kommes balsam i.
  Balsam og det våde hår gør det besværligt for lusene at bevæge sig og gør kæmningen behageligere for dit barn. Lusene bevæger sig væk fra tættekammen, hvis håret kæmmes i tørt hår.

 

 •  Håret redes igennem med en kam, så det ikke filtrer.

 

 • Start med at lave en midterskilning. Lav derefter en lodret skilning fra midterskilningen og ned. Kæm håret på begge sider af skilningen. Hvis håret er kraftigt laves også vandrette skilninger. Træk tættekammen gennem håret helt ud til hårspidserne i et træk. Start helt inde ved hovedbunden og følg hovedbunden med kammen lidt på skrå. Fortsæt så hele vejen ned langs skilningen til hele hårtotten er kæmmet. Til sidst kæmmes hele totten igen fra hovedbund og til hårspids.
  Lav en ny skilning ca. 3 cm fra den forrige og gentag kæmningen.
  Slut af med at kæmme håret hele vejen rundt fra hårbunden og til hårspidserne.


 • Undersøg efter hvert kæmmetag kammen for lus på et stykke køkkenrulle og først når den enkelte hårtot er fri for lus, er den færdigkæmmet.
  Vær særlig opmærksom på barnets nakke og bag ørerne, da de fleste lus sidder her.

 

 • Kæm barnet hver anden dag i en periode på 14 dage. Disse intervaller er afstemte med lusenes livscyklus, og gør derfor kæmningen ekstra effektiv. Ved korrekt kæmning er dit barn lusefrit efter denne periode. Herefter bør barnet kæmmes hver uge for at forhindre ny smitte.

 

Vask eller frys kamme, børster og huer i et døgn. Eller undlad at bruge det i 48 timer, da det er maksimal overlevelsestid for lus, der er væk fra hovedbunden.

 

Vælger man i stedet for at kæmme at bruge luseshampoo, gentages shampookuren efter 8 dage og i de mellemliggende dage kæmmes håret. Dette for at hindre ny udklækkede lus i at parre sig og lægge nye æg. Håret skal være håndklæde tørt inden luseshampooen kommes i, for at undgå fortynding og mindre effekt.